Koliko je odnos roditelja važan za razvoj dece?

Deca se rađaju spremna da uče. Koriste sva svoja čula kako bi mogla da shvate svet koji ih okružuje. Veoma brzo i aktivno usvajaju znanja putem interakcije, prvenstveno sa roditeljima. Zato je dobar odnos roditelja veoma bitan za pravilan razvoj deteta.

Da bi se deca pravilno razvijala, potrebna im je ljubav i razumevanje. Neko ko će odvojiti vremena da ih shvati. Neko ko će pokušati da odgovori sa puno razumevanja i brige za njihove potrebe i pokušati da razume dečija osećanja. Svakodnevni trenuci ispunjeni ljubavlju među roditeljima predstavljaju zdravu osnovu za socijalni, emocionalni i kognitivni razvoj deteta.

Kvalitet života roditelja i njihov međusobni odnos značajno utiče na kvalitet života deteta.

Ukoliko međusobni odnos roditelja nije bio funkcionalan, a dečije bazične potrebe nisu zadovoljene, to može imati značajan uticaj na celokupno funkcionisanje u zrelom dobu: na mentalno zdravlje, kao i na privatnom (porodičnom, partnerskom, prijateljskom) i akademsko – poslovnom planu.

Sva deca imaju urođenu želju za uspehom i svaki uspeh koji postignu donosi im sve veću nezavisnost i samostalnost.

Da bi deca razvila svoj pun potencijal, neophodna im je ljubav, podrška, razumevanje i ohrabrenje od strane roditelja. Odnos roditelja treba da bude glavni pokretač i stimulacija detetovog razvoja na svim nivoima. Odnos baziran na dogovoru, razumevanju, jasnim planovima i ciljevima, kao i zajedničko vreme za igru su kombinacija koja razvija detetove veštine na najzabavniji način. Ukoliko takav odnos izostane, dete najverovatnije neće uživati i učestvovati u slobodnoj i zajedničkoj igri, jer se ne oseća prijatno u interakciji sa roditeljem.

Kroz igru deca koriste sva čula u beskrajnom istraživanju i uče najvažnije zadatke.

Gledajući roditelje i igrajući se sa njima deca uče kako da se ophode prema drugim ljudima, kako da se igraju sa drugom decom i naravno, na taj način, najbolje uče o sebi.  Veoma je značajna i emocionalna inteligencija koja se tada razvija, jer sva osećanja se mogu izraziti kroz igru i posmatranjem roditeljskog odnosa (kao i drugih ljudi u neposrednom okruženju deteta). Što više osećanja se uključi kroz igru, to su deca zdravija i emocije koje se ispolje tokom igre mogu biti dragocene.

Savet roditeljima:

Razvijajte veštine roditeljstva, radite na sebi, na svom partnerskom odnosu i odnosu prema detetu. Pričajte, pitajte, saslušajte, iskažite svoja osećanja pred partnerom i pred detetom. Zagrljaj, osmeh, pohvala, ali naravno i postavljanje jasnih granica je nešto što mora postojati. Dete će tako steći dragocena znanja koja će mu značiti tokom odratsanja.

Pored igre u prirodi i uživanju na svežem vazduhu, pronađite nekoliko omiljenih igračaka za zajedničku igru. Svaki roditelj ima različitu viziju zajedničke igre i idealne igračke. Zbog toga je važno da istražite i pronađete nešto što će podstaći interakciju između roditelja i deteta na najzanimljiviji način. Izbegavajte kupovinu nepotrebnih igračaka koje dete brzo prestane da primećuje, pa potom skupljaju prašinu, stvaraju nered i nervozu, a nemaju nikakvu edukativnu funkciju.

Ukoliko tragate za edukativnim igračkama, koje stimulišu razvoj mališana, naša preporuka su igračke koje dolaze iz radionice „Magično drvce“. Reč je o igračkama napravljenim od ekoloških materijala. Ukoliko do sada niste, istražite ovu divnu priču o igračkama od prirodnog materijala, koje na zabavan i kreativan način simulišu razvoj mališana. Zato ih i mi vrlo rado biramo za rad sa decom.

Autor teksta i naš stručni saradnik: Jelena Lazarević, defektolog specijalni pedagog – Centar za edukaciju i ranu intervenciju ACADIA.

*autorski tekst u vlasništvu Magičnog drvceta, sva prava zadržana.

Scroll to Top