Kako izabrati igračku za dete

Kako izabrati igračku za dete?

Igračke su neizostavan deo odrastanja deteta i igraju veoma važnu ulogu u njihovom psihomotornom razvoju. Zbog toga je veoma važno kakve igračke nudite svom detetu.

Ukazaćemo Vam na greške koje roditelji najčešće prave pri izboru igračaka, pomoći ćemo Vam da na pravi način odabarete igračku za svoje dete i objasniti koje su to igračke edukativne i korisne za dete.

Greške koje roditelji najčešće prave?

 
Pre svega, mi odrasli smo skloni da igračke delimo na igračke za devojčice i igračke za dečake, ali deca nemaju takva ograničenja. Potpuno je u redu da se devojčice igraju sa autićima, a dečaci sa lutkama. Isti slučaj je i sa bojama, roze boja nije rezervisana samo za devojčice, a plava za dečake.

Naravno da postoje igračke koje će radije birati devojčice i one koje će radije birati dečaci. Interesovanja su različita, a zadatak roditelja je da osluškuje i prati svoje dete kako bi prilikom izbora igračke znao šta je to što će zadovoljiti potrebe njegovog deteta. Imajte na umu da igračku ne kupujete za sebe, pa je ipak preporučljivo da dete uključite u izbor igračaka.

Nikada nemojte zaboraviti koliki značaj za razvoj deteta ima to što roditelji učestvuju u njihovoj igri. Jasno je da svaki roditelj ima dosta obaveza i ponekad nema puno vremena, ali svrha igračke nije da bi dete bilo mirno, već da zadovolji radoznalost i probudi maštu i aktivnost. Vaša uloga nije da mu odredite kojom igračkom i na koji način da se igra, ali možete mu dati neke smernice, postaviti mu pitanje koje će ga navesti da razmišlja i od Vas traži povratne informacije. Važno je učestvovanje nekog starijeg u igri, to znači da stariji brat ili sestra takođe mogu biti ti koji podstiču razvoj kod mališana. Dakle, učenje kroz igru ne može zameniti ni jedan drugi način, koji ipak nameće neki vid obaveze i moranja.

Edukativne i korisne igračke?

Edukativne igračke su one igračke koje pospešuju razvoj fine motorike šake, olakšavaju usvajanje funkcionalnog znanja i pomažu pri razvoju fine motorike. Korisna je ona igračka koja dete može da zainteresuje za određenu aktivnost.

Dete najviše uči iz iskustva koje proživljava. Roditelji se veoma često odlučuju za nežne, takozvane pastelne boje, što je sa jedne strane potpuno opravdano. Nema nežnijeg stvorenja od deteta i svi mi želimo ušuškanu i nežnu sredinu za njih. Ali kada govorimo o razvoju mališana, veoma je važno da oblici i boje koje dete okružuju budu raznovrsni i kontrastni. Na ovaj način dete jasno razaznaje predmete, uči oblike i boje.

Dete upoznaje svet oko sebe manipulisanjem predmetima, posmatranjem okoline, slušanjem, dodirivanjem i ispitivanjem. Trudite se da mu ponudite igračke koje će na kreativan način ilustrovati svakodnevne aktivnosti i na taj način spontano će steći funkcionalno znanje bez stresa i frustracija.

Igračke služe da mališanima ulepšaju detinjstvo, na kvalitetan način ispune njihovo vreme i pomognu da se spreme za velike uspehe i životne aktivnosti.

Na našem sajtu  imate veliki izbor edukativnih igračaka koje možete poručiti veoma brzo i lako. Mi smo Vam uvek na raspolaganju za dodatne informacije i za pomoć pri odabiru igračke prema interesovanjima Vašeg deteta, pa budite slobodni da nam pišete.

Aautor teksta: Magično drvce

*autorski tekst u vlasništvu Magičnog drvceta, sva prava zadržana.

Facebook
Threads
LinkedIn
Scroll to Top
Ćao, vreme je za poklon!
Želimo da ti poklonimo kupon od 5% popusta. Potrebno je da uneses e-mail adresu, a mi ćemo ti poslati kupon!
    Pošalji
    Ne želim, hvala!