Koliko je vazan dodir sa prirodom

Koliko je važan dodir sa prirodom

Pravo je vreme da pričamo o tome kada i koliko vremena provodimo u prirodi. Svakako stoji činjenica da svi mi imamo jako puno obaveza, da su se vremena promenila i da je nekada veoma teško uskladiti obaveze i slobodno vreme, ali ne smemo da zaboravimo ko smo, odakle potičemo, kuda stremimo i koliko smo potrebni prirodi i priroda nama.

Koliko vodimo zdrav život ne govori samo činjenica kako se hranimo, da li imamo poroke i da li uspevamo da odvojimo vreme da odemo na odmor u prirodu, već se odnosi i na to kakve odnose gajimo sa porodicom, decom, prijateljima, sa poslovnim okruženjem, koliko radimo na sebi i svojoj svesti kada je reč o prirodi.

Zašto je važno da deca provode vreme u prirodi?

Sve više se govori o tome kako deca provode većinu vremena ispred ekrana, kako se sve manje igraju i druže, kako više nema onih igara kojih smo se mi, sada već odrasli ljudi, igrali kada smo bili mali. Priča ipak kreće od nas, jer smo mi ti koji bi trebali decu da podstaknemo, da im što više pričamo i da se trudimo da im vreme ispred ekrana svedemo na minimum, a prirodu približimo. Igre kojih smo se mi nekada igrali, deci ipak treba neko da pokaže, objasni i da ih stimuliše da se fizički pokrenu.

Boravak u prirodi nudi mnoge mogućnosti, a samim tim kod dece razvija maštu i kreativnost. Na ovaj način, oni stiču samopouzdanje, razvija se potreba da istraže i upoznaju svoje okruženje, ispitaju svoje mogućnosti i sposobnosti.  Svaki roditelj želi bezbedno okruženje za svoje dete, a od prirode i igre u njoj ništa nije bezbednije. Dete se u dodiru sa prirodom razvija na prirodan način i smanjuje tendenciju ka depresiji.

Benefiti igre u prirodi

Pedijatri preporučuju da deca minimum sat vremena dnevno provode u prirodi kako bi se smanjila opasnost od gojaznosti i dijabetesa. Pored toga, problemi sa vidom kod dece su sve češći, pa je i to razlog više da se ekrani ostave po strani, a priroda bude obavezan deo njihove svakodnevnice.

Boravkom u prirodi i kroz osmišljanje igara dete aktivira svoje vijuge i razvija svoje intelektualne sposobnosti i pažnju, što će svakako dobrineti boljim rezultatima u školi i olakšati im učenje.

Vaše dete će na ovaj način biti zdravije, aktivnije, kreativnije i produktivnije.

 

Provodite vreme sa decom i prijateljima u prirodi, trudite se da nađete vreme za to, jer nemaju svi dvorište. Na taj način detetu ćete pokloniti dragoceno vreme i stvoriti najlepše uspomene, a podsetićemo vas i koliko je odnos roditelja važan za razvoj dece.

Igračke od prirodnih materijala

Naravno da postoje situacije kada prosto nemate mogućnost da budete u prirodi, ali onda nemojte zaboraviti da deci ponudite ono što je ipak deo nje. Priuštite svom detetu kreativne igračke od prirodnih materijala i na taj način im opet pružite sigurnu i zdravu igru.

Probudite ekološku svest kod dece još od malih nogu, birajte igračke koje su dugotrajnije i bezbednije po njih.

 

Na našem sajtu  imate veliki izbor edukativnih igračaka od prirodnih materijala koje podstiču razvoj dečije kreativnosti i motorike, a imaju značajnu upotrebnu vrednost u igri, vaspitavanju i edukovanju dece.

Svako dete zaslužuje vezu sa prirodom, a na ovaj način negujete njegove prirodne potrebe i hranite mu dušu.

Aautor teksta: Magično drvce

*autorski tekst u vlasništvu Magičnog drvceta, sva prava zadržana.

Facebook
Threads
LinkedIn
Scroll to Top
Ćao, vreme je za poklon!
Želimo da ti poklonimo kupon od 5% popusta. Potrebno je da uneses e-mail adresu, a mi ćemo ti poslati kupon!
    Pošalji
    Ne želim, hvala!